0
Vaša korpa
Korpa je prazna.
Saveti za pravilnu negu konja

03.08.2022.

Saveti za pravilnu negu konja

 

Znati kako pravilno negovati konje je za amaterske ljubitelje ovih životinja korisna veština. Međutim, ukoliko se radi o takmičarskim konjima, profesionalna nega i kupanje konja su neophodni.

 

Timarenje konja

Konji koji žive na slobodi su savršeno sposobni da se samostalno čiste, ali to ne važi i za životinje koje veći deo vremena provode u skučenom i zatvorenom prostoru. Osim što je timarenje vrlo korisno za konje, kroz ovaj proces se razvija uzajamno poverenje.

 

Za timarenje se koriste češagije i četke za konje koje je potrebno trljati kružnim pokretima. Na ovaj način se uklanjaju prljavština i mrtve dlake, te pospešuje rast nove dlake. Takođe, redovno timarenje konja pomaže da se uoči svaka eventualna promena na koži i tako na vreme spreči razvijanje bolesti.

Češagija za konje metalna

 

Zapravo, ukoliko se konji dobro timare i čiste od znoja, većini i nije potrebno redovno kupanje. Temeljno kupanje je korisno za profesionalne konje uoči takmičenja, a prekomerno pranje šamponom može isušiti kožu, posebno ukoliko se pena ne ispere u potpunosti.

 

Kupanje konja – korak po korak

Pre svega, od opreme je potrebna gumena četka ili gruba četka od sintetičke dlake za negu konja, šampon za konje, strugač za vodu, četka za grivu i rep, kofa vode, sunđer za kupanje konja, peškir i naravno crevo za vodu.

Četka za čišćenje dlake grubaČetka za masažu gumena

Pored redovnog održavanja pomoću češagija za konje, pre kupanja je potrebno četkom ukloniti  višak prljavštine i dlake. U sledećem koraku pomoću creva treba dobro nakvasiti dlaku konja, ali postepeno – od kopita naviše. Ukoliko je konj dobro nakvašen, lakše će se utrljati šampon za konje pomoću sunđera. Šampon treba sipati u kofu sa vodom prema uputstvu, a zatim umočiti sunđer u penušavu vodu i kružnim pokretima trljati po konjskoj dlaki.

Šampon za konje

Prilikom prvog kupanja konja, savetuje se da to bude bez šampona. Ovo će učiniti iskustvo kraćim i izbeći će se ostavljanje pene na dlaci ukoliko konj ne bude dozvoljavao da se ceo proces kupanja završi.

 

Pranje grive i repa

Kao i kod ostatka tela, grivu i rep treba dobro nakvasiti, a zatim sunđerom naneti šampon za konje. Ukoliko je dlaka zamršena i u čvorovima, četka za grivu i rep će pomoći u rešavanju problema. Takođe, kako bi se dlaka još lakše raščešljala i bila mekanija, može se koristiti sprej za konjsku dlaku i grivu.

Četka za grivu i repSprej za konjsku dlaku i grivu

Većina konja ne uživa kada im se voda sliva niz lice, a treba voditi računa i da im pena ne uđe u oči. Zato pranju grive treba pristupiti sa posebnom pažnjom, a lice je dovoljno temeljno obrisati mokrim peškirom.

 

Sušenje

Nakon pranja šamponom, potrebno je dobro isprati konja. Idealno je da se za to koristi blagi mlaz vode iz creva, ali može poslužiti i nekoliko kanti čiste vode. Zatim, pokretima u pravcu rasta dlake treba vući strugač za vodu kako bi se uklonio sav višak vode. Strugač za vodu je alatka koja odlično služi i za uklanjanje znoja nakon aktivnosti konja.

 

Najbolje je kada se konji suše na suncu, ali s obzirom da vremenske prilike to ne dozvoljavaju uvek, mogu se osušiti i pomoću peškira. Ukoliko je hladno, nakon sušenja je poželjno da se stavi prekrivač za konje.

 

Dodatni savet: Skoro svaki konj obožava da se valja, a posle kupanja će to želeti da učini i više nego obično. To je dodatni razlog zbog čega je neophodno u potpunosti osušiti dlaku konja, inače će se sa celim procesom kupanja moći krenuti iz početka...

Saveti za pravilnu negu konja
Povezani članci
Potkivački alati za pravilnu negu kopita
sep.
01
Istaknuto
Potkivački alati za pravilnu negu kopita
Potkovice su dizajnirane da štite kopita konja, na isti način na koji cipele štite naša stopala. Mnoge ra…
Prekrivači za konje – saveti za njihovo pravilno korišćenje
jan.
18
Prekrivači za konje – saveti za njihovo pravilno korišćenje
Oni koji se bave konjarstvom, najbolje znaju koliko je lako vezati se za ove prelepe životinje. Iz tog  r…
Prekrivači za konje – Najčešća pitanja
dec.
21
Prekrivači za konje – Najčešća pitanja
Iako u praksi često vidimo kako su konji prekriveni tokom zime, čudno je što su ljudi i dalje prilično ne…
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.