0
Vaša korpa
Korpa je prazna.
Prekrivači za konje – Najčešća pitanja

21.12.2021.

Prekrivači za konje – Najčešća pitanja

 

Iako u praksi često vidimo kako su konji prekriveni tokom zime, čudno je što su ljudi i dalje prilično nesigurni kada je upitanju korišćenje prekrivača. U nastavku teksta sledi nekoliko uobičajenih pitanja i odgovora, za koje su najčešće zainteresovani oni koji se bave konjarstvom.

 

 

Koje vremenske uslove konji najteže podnose i kada je pokrivač za konje najučinkovitiji?

 

Hladan vetar predstavlja najveću nelagodu za konje jer je to situacija u kojoj njihova telesna temperatura najbrže odlazi. Hladnu kišu konji takođe teško podnose, jer im ona hladi kožu. Ukoliko koristite prekrivač kako biste zaštitili konja od vetra ili kiše, koristite vodootpornu odeću kako se dlaka ne bi natopila.

 

Da li je istina da prekrivači za konje sprečavaju rast zimske dlake?

 

 

Konji menjaju dlaku dva puta godišnje, nakon letnje i zimske ravnodnevnice, spoljna temperatura nema uticaja na rast nove dlake. Dakle, dok ste vi još nosili šorts i kratku majicu, vašem konju je već počela da raste zimska dlaka. Kada dođu niske temperature i poželite da prekrijete konja, vaš ljubimac uveliko ima zimsku dlaku – dakle, prekrivač ne sprečava rast zimske dlake.

 

Na šta treba da obratim pažnju prilikom izbora prekrivača za konja ili ponija? Da li postoje posebni modeli prema građi tela?

 

  • Pokrivači se mere prema dužini, tako što se u obzir uzima razdaljina između grudi konja i repa. Standardne veličine su od 64 inča za male ponije do 90 inča za velike vučne konje. Pažljivo merenje je ključno za punu udobnost.
  • Osim za udobnost, dobro postavljen prekrivač na greben konja je ključan i za stabilnost prekrivača. Na ovaj način se neće stvarati pritisak ili trenje dok je konj u pokretu ili pase.
  • Model prekrivača za konje sa U otvorom na početku gornje linije najviše odgovara konjima sa visokim grebenom, dok su prekrivači sa visokim vratom koji imaju otvor na sredini vrata udobni za većinu konja. Ravni i niski grebeni mogu predstavljati problem pri postavljanju jer su prekrivači skloniji klizanju ili čak da se prevrnu na jednu stranu. U ovom slučaju trebaju da se koriste kaiševi koji okružuju zadnje noge.
  • Labavi pokrivači za konje i ponije su podložni pomeranju, a samim tim mogu da sapletu životinju. Dobro postavljen pokrivač u potpunosti pokriva trup konja i visi do njegovih laktova i kolena.

 

Toplota odozgo prema dole funkcioniše najbolje u periodu odvikavanja prasadi od grejne ploče. Izvori toplote u ovom slučaju su infracrvene i infrabele sijalice. Grejanje pomoću infra sijalice pruža prasićima udobnost da odu do hranilice ili pojilice, a zatim se ponovo vrate i legnu ispod izvora toplote. Sijalice se postavljaju u bure koje su posebno predviđene za ugradnju u objekat sa svinjama. Bure za sijalice su izdržljive i kače se pomoću lanca, te su otporne na habanje.

 

Sve vrste prekrivača za konje

Pogledajte

 

 

Prekrivači za konje – Najčešća pitanja
Povezani članci
Prekrivači za konje – saveti za njihovo pravilno korišćenje
jan.
18
Prekrivači za konje – saveti za njihovo pravilno korišćenje
Oni koji se bave konjarstvom, najbolje znaju koliko je lako vezati se za ove prelepe životinje. Iz tog  r…
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.