0
Vaša korpa
Korpa je prazna.
Potkivački alati za pravilnu negu kopita

01.09.2022.

Potkivački alati za pravilnu negu kopita

 

Potkovice su dizajnirane da štite kopita konja, na isti način na koji cipele štite naša stopala. Mnoge rase konja nisu uzgajanje uzimajući u obzir izdržljivost kopita, što je dovelo do toga da su neki konji vrlo osetljivi u ovom predelu. Osim genetskih predispozicija, na stanje konjskih kopita mogu da utiču uslovi u kojima konji borave i za šta se koriste.

Potkovice za konje

 

Da li je potkivanje konja obavezno?

Briga o kopitima konja je obavezna. U zavisnosti od rase konja, ali i uslova u kojima živi, potkivanje neće uvek biti neophodno. Na izdržljivost i zdravlje kopita veliki uticaj može imati ishrana konja i pravilno doziranje vitamina i minerala. Na kopita, takođe utiče podloga po kojoj se konji najčešće kreću, ali i opterećenje koje može biti različito u zavisnosti da li se konji koriste samo za jahanje ili za vuču zaprežnih kola.

Potkovice za konje

Dakle, u nekim slučajevima potkovice nisu neophodne, ali se svakako mora voditi računa o redovnom obrezivanju i održavanju kopita.

 

Koliko često je potrebno da se radi potkivanje konja?

Tokom letnjih meseci se preporučuje potkivanje ili obrezivanje kopita najmanje na svakih 6-8 nedelja. S obzirom da kopita sporije rastu tokom zimskih meseci, korekcija kopita može da se radi na svakih 6-12 nedelja.

Potkovice za konje

Koji potkivački alati su potrebni?

Kopita se obrezuju i potkivaju kako bi konji gazili uravnoteženo i samim tim imali bolji balans. Balansirana kopita pomažu konjima da se lakše kreću, da manje opterećuju kosti, tetive i ligamente.

Potkovice za konje

Jednostavna, rutinska provera kopita pre svakog jahanja ili druge aktivnosti konja su od ključnog značaja za održavanje i sprečavanje većih problema usled eventualnog pucanja koje može izazvati infekcije i druge komplikacije. Ove preventivne intervencije mogu izvršiti sami vlasnici konja, dok je za potkivanje potrebno ozbiljnije iskustvo i veština. Za ove radnje su potrebni i odgovarajući alati:

 

Rajser i četka za čišćenje kopita – uz pomoć rajsera se iz kopita uklanjaju kamenčići, pesak, komadi drveta ili stakla i ostali krupniji materijali. Zatim se, uz pomoć četke kopita mogu fino očistiti od preostalih otpadaka koji su bili nedostupni za rajser.

Rajser za čiščenje kopita


Klešta – koriste se kako bi se izvadili potkivački ekseri. Veoma su koristan alat koji mora imati svaki vlasnik konja koji ima potkovice. Ukoliko se desi da se potkovica ošteti ili pomeri, uz pomoć ovih klešta se ona može ukloniti kako ne bi smetala konju dok kovač ne stigne da interveniše.

Potkovice za konje


Turpija za kopita – koristi se kako bi se ivice kopita fino izgladile nakon obrezivanja ili ukoliko dođe do oštećenja, baš kao kada mi turpijamo nokte.

Potkovice za konje


Nož za kopita – ima čelično sečivo i drvenu dršku. Koristi se za obradu kopita i postoji u različitim varijantama sečiva.

Kopitni nož


Podloge za potkovice – prave se od kože, gume ili plastike, a uloga im je da ublaže udarce tokom šetanja konja po kamenitom ili neravnom terenu.


Potkivanje

Potkivački alati za pravilnu negu kopita
Povezani članci
Saveti za pravilnu negu konja
avg.
03
Saveti za pravilnu negu konja
Znati kako pravilno negovati konje je za amaterske ljubitelje ovih životinja korisna veština. Međutim, uk…
Prekrivači za konje – saveti za njihovo pravilno korišćenje
jan.
18
Prekrivači za konje – saveti za njihovo pravilno korišćenje
Oni koji se bave konjarstvom, najbolje znaju koliko je lako vezati se za ove prelepe životinje. Iz tog  r…
Prekrivači za konje – Najčešća pitanja
dec.
21
Prekrivači za konje – Najčešća pitanja
Iako u praksi često vidimo kako su konji prekriveni tokom zime, čudno je što su ljudi i dalje prilično ne…
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.