13.01.2023.
Saveti za higijenu vimena – tretiranje vimena pre i posle muže
Poznato je da upalni procesi vimena izazivaju najveće finansijske gubitke za farme mleka. Od oboljenja, najčešća pojava je mastitis koji, osim što umanjuje količine datog mleka, utiče i na kvalitet mleka. Kako bi se sprečili neželjeni uticaji na prinos mleka, neophodno je da se na farmama vrši redovan pregled vimena i opšteg zdravlja krava, ali i da se usmeri dodatna pažnja na negu vimena.
Priprema vimena za mužu
Pravilna priprema za mužu je vrlo značajan zadatak kako bi se stvorili osnovni uslovi za proizvodnju mleka sa niskim sadržajem bakterija. Prvi korak u pripremi za mužu se odnosi na pranje vimena, za šta postoji tradicionalni metod i metod pranja namenskim preparatima.
Tradicionalni metod podrazumeva pranje vimena toplom vodom od oko 35-40°C. Topla voda rastvara prljavštinu i na taj način doprinosi čišćenju kože vimena. Nedostatak ovog metoda je to, što osim sa samih sisa voda može da se sliva i sa ostalih delova vimena i tako razni patogeni mogu da stignu do sisne čaše.
Dezinfekciona sredstva za pripremu vimena pre muže u potpunosti uništavaju patogene i uzročnike mastitisa sa površine kože. Primenjuju se tako što se sise potapaju u pripremljenu tečnost, a to značajno skraćuje vreme pripreme vimena. Kako bi se postigli maksimalni efekti, potrebno je pridržavati se uputstvima za primenu.
Koji god metod za pranje vimena da se primenjuje, sledeći korak podrazumeva brisanje papirnim ubrusom sa dovoljnim upijajućim kapacitetom i efektom fizičkog čišćenja. Važno je da se poštuje pravilo jedno vime - jedan papir, jer se u suprotnom razni patogeni mogu širiti sa jedne krave na drugu.
Proces pripreme vimena za mužu se završava izbacivanjem prvih mlaznica mleka ručnim muženjem. Na ovaj način se uklanja keratinski čep, koji je potencijalni izvor mastitisa. Kako bi se podstaklo potpuno ispiranje, potrebno je svaku sisu povući 3-4 puta. Zahvaljujući ovoj ručnoj stimulaciji se pravilno razvija refleks puštanja mleka kod krave. Ovaj proces može pomoći i u identifikovanju životinja obolelih od mastitisa, koje treba odvojiti i lečiti. Između ručne stimulacije i početka muže je potrebno da prođe 60 sekundi, dok celokupna priprema vimena ne bi trebalo da traje duže od 1,5-2 minuta po kravi.
Pravilno postupanje u periodu nakon muže
Posebna pažnja se mora usmeriti na dezinfekciju, odnosno zatvaranje vimena nakon muže. Cilj je da se zatvore mlečni kanali kako bi se sprečilo širenje patogena. U ovu svrhu su dostupni proizvodi koji se dobro “hvataju” za površinu vimena i formiraju zaštitni sloj. Ovi proizvodi pružaju dovoljnu zaštitu vimena do sledeće muže.
Dezinfekcija vimena posle muže
Osim dezinfekcije vimena, pažnja se mora posvetiti i čišćenju i održavanju muzilice i ostale muzne opreme. Higijena mlečne farme se odnosi i na same farmere, za koje je preporučljivo da koriste odgovarajuće rukavice za mužu, jer je gotovo nemoguće održavati kožu mokrih ruku u higijenskom stanju tokom rada.