0
Vaša korpa
Korpa je prazna.
Električni pastiri - Kako izabrati odgovarajući sistem?

04.03.2022.

Električni pastiri - Kako izabrati odgovarajući sistem?

 

Žice električnog pastira moraju biti dovoljno visoke, dovoljno niske i dovoljno blizu jedna drugoj kako bi se sprečilo da životinje prođu ispod, preko ili kroz ogradu. Osim što se fizički razlikuju, različite životinje se razlikuju i po naravi – dok je jedne lako kontrolisati manjim naponom, druge je malo teže ubediti da je prolazak kroz ogradu loša ideja.

 

Električna ograda za stoku predstavlja zgodno, fleksibilno rešenje koje se koristi za zadržavanje raznih vrsta domaćih životinja, odnosno čuvanja stoke od predatora. Izbor odgovarajućeg sistema u velikoj meri zavisi od vrste životinja za koje će se primenjivati. Električni pastir je dostupan u velikom broju opcija, kao i raznovrsne komponente koje omogućavaju izgradnju ograde za specifične zahteve. Takođe, zahvaljujući velikom izboru, u našem asortimanu možete pronaći odgovarajuće elemente koji su potrebni kako bi se kreirala električna ograda za ovce, konje, svinje, goveda, živinu, ali i lisice, kojote ili divlje svinje.

 

U nastavku ćemo predstaviti nekoliko stvari koje trebate imati na umu prilikom izbora tipa električnog pastira za svoje potrebe.

 

Odredite dužinu i visinu električne ograde

Veličina površine koju želite da ogradite određuje dužinu potrebne ograde, ali utiče i na količine materijala koji je potreban za njenu izradu.

 

Vrsta životinje za koju će električni pastir biti namenjen, odrediće:

  • potrebnu visinu ograde
  • koliko niti je potrebno
  • da li da koristite žice, trake ili mreže za električnog pastira.

 

Odredite tip provodnika na električnoj ogradi za stoku

Vrsta provodnika električne energije se takođe određuje na osnovu vrste životinje koja se ograđuje. Kao ekonomično rešenje u ponudi je čelična žica, dok aluminijumske žice predstavljaju dugotrajno rešenje. Tu su naravno kanapi i trake za električnog pastira, koji su jednostavni za postavljanje i lako uočljivi – što ih čini pogodnim za konje. Mreže za električnog pastira dolaze u kompletu sa stubovima i najbolje su rešenje za ovce.

 

Odaberite odgovarajući uređaj za električnog pastira

Uređaj za napajanje električne ograde za stoku može biti električni, solarni ili baterijski. Uređaji na baterije su idealni za privremene i prenosive ograde gde nema pristupa električnoj mreži. Električni pastiri sa solarnim panelom predstavljaju odličnu alternativu za baterijske uređaje. Klasični, električni uređaji imaju mnogo više snage i idealni su za fiksne ograde na mestima gde je pristupačna električna mreža. Dužina električne ograde za stoku i vegetacija utiču na protok struje, te se ovi faktori moraju uzeti u obzir prilikom izbora uređaja. Uređaj električnog pastira mora biti dovoljno jak kako bi sistem bio efikasan.


 

Tražite električnog pastira? Ne znate koje su Vam dimenzije potrebne? Možemo da Vam pomognemo! Isprobajte naš kalkulator.

Kalkulator elektične ograde
Električni pastiri - Kako izabrati odgovarajući sistem?
Povezani članci
Električni pastiri – Važne karakteristike sistema
mar.
23
Važno
Električni pastiri – Važne karakteristike sistema
Električna ograda se najčešće preporučuje u slučajevima kada treba da se ograniči krupnija stoka, kao što…
Preporuke i saveti za odabir uređaja električnog pastira
apr.
05
Istaknuto
Preporuke i saveti za odabir uređaja električnog pastira
Izborom odgovarajuće opreme i adekvatnim održavanjem električne ograde za stoku dobija se dugoročno rešen…
Kako pravilno izabrati provodnik električnog pastira?
maj
04
Važno
Kako pravilno izabrati provodnik električnog pastira?
Kako bi se ostvarila sva očekivanja električne ograde, moraju se pravilno izabrati elementi koji čine ova…
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.