22.10.2021.
Odličan dimljeni sir sa vaše farme? - Moguće je!
Ako ste u potrazi za načinom da proširite ponudu proizvoda sa svoje farme, predlažemo da razmislite o proizvodnji dimljenog sira. Radi se o vrlo jednostavnom procesu, koji zahteva malo opreme, a kao krajnji rezultat se dobija odličan proizvod!
Kako je nastao dimljeni sir?
Postoje dokazi da dimljeni sir postoji najmanje 7200 godina. Međutim, da li je tadašnja civilizacija slučajno otkrila sjajnu kombinaciju dima drveta koji sagoreva i usirenog mleka, ili su već tada znali da je dim drveta dobar prirodni konzervans, pa su tako pokušali da produže rok trajanja vrlo kvarljivom proizvodu – pitanje je na koje verovatno nikada nećemo dobiti odgovor. U svakom slučaju, ono što sada znamo jeste da je dimljeni sir veoma privlačan i tražen na tržištu.
Kako se pravi dimljeni sir?
Za dimljenje sira je potrebna komora, čija je svrha da pokrene sagorevanje piljevine, a zatim da kontroliše količinu dima i temperaturu u unutrašnjosti. Temperatura unutar komore mora biti dovoljna da sir omekša kako bi lakše upijao dim, ali ne sme biti previsoka kako se sir ne bi rastopio. Mogu se dimiti mnoge vrste sira, kao što su mocarela ili čedar, ali treba izbegavati sireve koji imaju nisku tačku topljenja i sireve sa korom. Po želji, sir se može iseći na manje kockice ili kriške.
Komora za sušenje i dimljenje sira sa dimogeneratorom
U našoj ponudi možete pronaći sistem za dimljenje i sušenje sira, koji se sastoji od dimogeneratora i komore. Ova dva dela se međusobno povezuju dimovodom. U dimogeneratoru se bukova ili po želji I ukusu druga piljevina zagreva sve dok se ne pojavi dim, koji putem dimovoda prelazi u komoru. Komora, u kojoj je prethodno poslagan sir na police, mora biti povezana na dimnjak, kako bi dim imao gde da izađe. Ista ova komora, osim za dimljenje, može da posluži i za sušenje, ali opcija sušenja mora biti isključena tokom dimljenja. Takođe, komora se osim sira, može koristiti i za meso ili ribu.
Piljevina u posudici može da sagoreva satima – dovoljno dugo za dimljenje sira. Kod električnih dimogeneratora, dimljenje se započinje pomoću grejača. Grejač je potrebno isključiti kada piljevina krene da se dimi, odnosno ne sme se dozvoliti pojavljivanje plamena. Ukoliko je piljevina suva, na šta treba obratiti pažnju, ona će se dalje sama potpaljivati.