0
Vaša korpa
Korpa je prazna.

Nega papaka

14.03.2019.

 

Savremena stočarska proizvodnja mora da vodi računa o zdravlju i dobrobiti domaćih životinja.

Mlečno govedarstvo je najsloženiji oblik proizvodnje u govedarstvu, samim tim predstavlja veliku obavezu i odgovornost za proizvođača mleka.

Jedan od problema sa kojim se proizvođači susreću je nega krava, a kao najčešći problem je nega papaka. Veoma čest razlog izlučenju mlečnih grla iz proizvodnje jeste bolest papaka i problemi sa nogama, ovom problemu se mora posvetiti veća pažnja na poljoprivrednim gazdinstvima.

Dobar odgajivač jeste onaj koji gleda dobrobit životinja, ne samo sebe i profit. Važno je za napomenu da nega domaćih životinja danas predstavlja obavezan i neizostavni deo jer krajnji cilj jeste proizvodja zdravstveno bezbednog proizvoda za krajnjeg potrošača-čoveka.

 

ZAŠTO NEGOVATI PAPKE?

 

Bakterije prodiru u unutrašnjost i stvara se infekcija, odnosno dolazi do upale papaka. Kao posledica obolelih papaka mogu biti oboljenja vimena (MASTITIS), oboljenja zglobova, problemi sa reprodukcijom, sterilitet, teška teljenja...

Smanjenje proizvodnje mleka zbog bolesti papaka može postići čak i do 20%. Životinja otežano ustaje, trpi bolove, ne konzumira hranu i vodu normalno, što ima za posledicu pad proizvodnje mleka.

Ekonomski gledano lako je za izračunati:

 

SMANJENJE MLEKA PO GRLU = UMANJENA ZARADA PROIZVOĐAČIMA MLEKA

 

SPREČAVANJE BOLESTI I NEGA

Izreka, “Bolje sprečiti nego lečiti”, govori kako je potrebno da se odnosimo prema problemima i kako na najbolji način sprečiti gubitke koji su posledice oboljenja.

Obradu i negu papaka može vršiti odgajivač na sopstvenoj farmi uz uslov da je prošao stručno osposobljavanje koje se vrši na organizovanim obukama.

 

Za pravilnu obradu potrebna je sledeca oprema:

- boks za fiksiranje životinje,

- ular za izvođenje i trake za vezivanje životinje,

- klešta za skraćivanje papaka,

- električna brusilica i ručne turpije, ploče za korekciju,

- sredstva za dezinfekciju.,

- bandaž trake,

- technovit set

 

ZAKLJUČAK

Samo zdrave, pravilno hranjene i negovane krave mogu ispuniti svoj genetski potencijal i mogu da proizvedu zdravstveno bezbedan proizvod-mleko.

Kao rezultat pravilnog rada postiže se veća količina i bolji kvalitet proizvedenog mleka, samim tim bolja otkupna cena čime se povećava profit, a na kraju i najbitnije, podiže standard života u poljoprivrednim gazdinstvima.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.