0
Vaša korpa
Korpa je prazna.

Kako kontrolisati muve na farmi?

10.06.2022.

Kombinacija tehnika upravljanja farmom i proizvoda za zaštitu od letećih insekata može pomoći u smanjenju populacije muva na vašoj farmi.

Ako uzgajate domaće životinje na svom imanju, znate da predstoji dug period borbe sa dosadnim muvama. Ovi insekti su neverovatno uporni, uz to se njihova populacija veoma brzo povećava, a čini se kao da im je cilj da nijednom biću na farmi ne ostave ni sekundu mira.

Iako postoji niz vrsta muva koje uznemiruju ljude i životinje, dve su najproblematičnije vlasnicima farmi: kućne muve i muve pecare. Kućne muve su insekti koji ne grizu, ali zato sa svog tela mogu da prenesu nepoželjne bakterije i da kontaminiraju hranu. Muve pecare, osim što su izuzetno dosadne, ujedaju i to jako peče – tako su i dobile ime. Pecare se razmnožavaju u stajskom đubretu, a s obzirom da ujedaju, predstavljaju veliku opasnost za prenošenje brojnih bolesti. Kontrola muva je lakša kada se od samog početka drže na nižem nivou, nego kada borba protiv njih krene kada se one već „nameste“. Pošto se obe vrste razmnožavaju u toplim i vlažnim sredinama, eliminisanje ovih povoljnih uslova je prvi korak ka održavanju njihovog broja pod kontrolom.

Kakvu štetu mogu da naprave muve na farmi?

Dopuštanje hordama muva da napadaju stoku na farmi, može da dovede do smanjenja prinosa mleka, sporijeg napretka mladog stočnog fonda i povećanja veterinarskih troškova zbog infekcija očiju i rana. Takođe, udaranjem nogama o pod, mogu da se pojave oštećenja na kopitima životinja.

Rojenje i ujedanje muva utiče na ponašanje životinja, tako da rad farmera ne otežavaju samo insekti, već i nemirna stoka. Prljavština od muva ostaje gotovo na svakoj površini, vrlo je nehigijenska i teško se uklanja.

Rasipanje stajnjaka kao mera protiv muva na farmi

Gomile stajnjaka su savršeno mesto za razmnožavanje insekata. Kako biste smanjili broj muva na farmi, stajnjak trebate rasipati u tankom sloju po vašim poljima. Na ovaj način će se on brzo sušiti i neće biti privlačan za muve, a istovremeno ćete poboljšati kvalitet zemlje. Redovno uklanjanje stajnjaka bi trebalo da bude deo vaše rutine upravljanja farmom.

Proizvodi za zaštitu od letećih insekata

Pored toga što svoju štalu trebate održavati čistijom i suvom, možete koristiti brojne proizvode da biste se izborili sa populacijom muva u objektima i oko farme:

Razmotrite kontrolisanje muva na vašoj farmi kao standardan posao, koji će biti sve lakši ukoliko se obavlja kontinuirano. Nijedna opcija neće potpuno eliminisati muve, ali se korišćenjem svih tehnika i preparata koji su na raspolaganju njihov broj može značajno smanjiti.
 

Kako kontrolisati muve na farmi?
Kako kontrolisati muve na farmi?
Kako kontrolisati muve na farmi?
Kako kontrolisati muve na farmi?
Kako kontrolisati muve na farmi?
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.