0
Vaša korpa
Korpa je prazna.
Grejalice za prasad – sijalice ili grejne ploče?

27.11.2021.

Grejalice za prasad – sijalice ili grejne ploče?

Postavljanje izvora toplote za prasad je ključna komponenta kako bi se njihov razvoj brže i lakše pokrenuo, odnosno kako bi se održao optimalni nivo zdravlja.

Kada su u pitanju prasići koji su tek oprašeni, oni su vrlo osetljivi i pored standardnog grejanja vazdušnog prostora u objektu, mora se voditi računa o tome da imaju svoje „mikro“ okruženje koje će ih posebno dogrevati. U tom periodu života, prasići se moraju čuvati od prehlade, kako bi se izbegle zdravstvene komplikacije, a samim tim i usporio razvoj. Kada malo odrastu i ojačaju, prasadima je dovoljno grejanje na „makro“ nivou, jer tada već imaju slične temperaturne zahteve kao i ostale životinje.

Za grejanje prasadi nisu poželjni sistemi koji uduvavaju toplotu u prostor.

Preporučuje se da temperatura vazduha u objektu na otprilike 120cm visine iznosi 20°C. Takođe, tokom prašenja svinje i sve dok prasad imaju potrebu za dodatnom toplotom, poželjno je da temperatura poda konstantno bude u intervalu od 27-32°C.

 

Kakve grejalice za prasad postoje?

Postoje dva načina da se prasićima obezbedi dodatna toplota: odozdo prema gore ili odozgo nadole.

S obzirom da toplota uvek ide na gore, praktičnije je da se greje ispod prasadi. Na taj način se ne gubi toplota, jer leglo prasadi upotpunosti prekriva izvor toplote. Ovaj način grejanja je idealan za prašenje i naredni period, dok prasad ne ojačaju. Izvor toplote je električna grejna ploča, čije dimenzije omogućavaju celom leglu da legne na nju.

 

 

Toplota odozgo prema dole funkcioniše najbolje u periodu odvikavanja prasadi od grejne ploče. Izvori toplote u ovom slučaju su infracrvene i infrabele sijalice. Grejanje pomoću infra sijalice pruža prasićima udobnost da odu do hranilice ili pojilice, a zatim se ponovo vrate i legnu ispod izvora toplote. Sijalice se postavljaju u bure koje su posebno predviđene za ugradnju u objekat sa svinjama. Bure za sijalice su izdržljive i kače se pomoću lanca, te su otporne na habanje.

 

Sve vrste grejalica za prasad

Pogledajte

 

Dakle, grejne ploče su poželjniji izbor za prasad do 21 dan starosti iz više razloga:

  • obor za prašenje krmače je pravougaonog oblika, te se grejna ploča za prasad odlično uklapa;
  • leglo prasadi pokriva celokupnu površinu ploče, što smanjuje gubitke toplote;
  • ovaj način grejanja omogućuje vrlo mali razmak između izvora toplote i krmače;
  • u slučaju da se koristi infracrvena ili infrabela sijalica za grejanje, javljaju se veći gubici toplote kako se prasići približavaju krmači.
Grejalice za prasad – sijalice ili grejne ploče?
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.