0
Az Ön kosara
A kosár üres.

Pata ápolás

2019.03.14.

 

A modern szarvasmarha-termelőknek figyelembe kell vennie a háziállatok egészségét és jólétét.

A szarvasmarha tenyésztés a tenyésztés legbonyolultabb termelési formája, ezért nagy kötelezettség és felelősség a tejtermelők számára.

A termelők egyik leggyakoribb problémája a pata ápolás.

A tejtermelés csökkenés legfőbb oka a csülök állapota és a láb problémák, ezért erre a problémára nagyobb figyelmet kell fordítani a mezőgazdasági termelőknek.

 

MIÉRT KELL ÁPOLNI A PATÁT? 


A baktériumok behatolnak a pata belsejébe, és fertőzést hoznak létre, vagyis csontgyulladást.  A beteg pata következménye lehet tőgybetegség (MASTITIS), ízületi rendellenességek, reprodukciós problémák, sterilitás, nehéz ellés.  A pata-betegség következtében a tejtermelés csökkenése akár 20%-os lehet, az állat nehezen kell fel, fájdalmat szenved, nem fogyaszt elég táplálékot és vizet,  ami a tejtermelés csökkenéséhez vezet.
Gazdaságilag könnyen kiszámítható:
            A tejtermelés csökkentése  = csökkentett értékesítés a tejtermelők számára

 

 A BETEGSÉG MEGELŐZÉSE

 

A „Jobb megelőzni, mint kezelni” mondás azt üzeni hogy foglalkoznunk kell a problémákkal, és hogyan legjobb elkerülni a betegség következményeit jelentő veszteségeket.  A pata gondozását a tenyésztő saját maga végezheti, ha szervezett képzéseken esik át.

A megfelelő pata-ápoláshoz a következő felszerelések szükségesek: 
- körmöllő kaloda
- kötőfék és szalag az állat kikötésére
- patacsiszoló (elektromos es kézi), -patacsiszoló korong
- fertőtlenítőszerek
- rugalmas kötszer
- Technovit pataápoló készlet vagy Demotec pataápoló készlet


 
KÖVETKEZTETÉS: Csak egészséges, megfelelően ápolt és táplált tehén képes teljesíteni genetikai potenciálját, és biztonságos tejterméket hozni létre. A megfelelő tartás eredményeképp nagyobb és jobb minőségű tejtermelés eredményez és azzal együtt jobb eladási árat,  ami növeli a nyereséget, és végső soron a mezőgazdasági üzemek életszínvonalának emelését érjük el.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..